perjantai 6. huhtikuuta 2012

Englanti Ehtymätön Runsaudensarvi – osa 4 Koko maailma maistuu Lontoossa


Englantilaista keittiötä pidetään yhtenä maailman surkeimmista. Vanha vitsikin tietää kertoa stereotypioista seuraavasti:

”Taivaassa on ranskalainen kokki, englantilainen poliisi, italialainen rakastaja ja saksalaiset järjestävät kaiken. Helvetissä taas kokkaa englantilainen, poliisi tulee Ranskasta, rakastaja on saksalainen ja italialaiset järjestävät kaiken.”

En ole itsekään fish&shipsin tai munuaispiirakan ylin ystävä. Lontoo sen sijaan on yksi maailman kulinarismin keskuksista. Lontoossa voi syödä minkä maalaista ruokaa tahansa.
China townista löytyy kiinalaisia ravintoloita, joissa voi maistella kiinan makuja kalliissa huippuravintoloissa tai kohtuuhintaisissa kansanravintoloissa. Makuja löytyy varmasti kaikista Kiinan maakunnista. Ruuan kanssa voi juoda teetä vaikka litratolkulla. Ainakin Lontoon kiinalaiset näyttivät täyttävän teellä myös ovat termospullonsa. Monissa ravintoloissa on tarjolla valmiiksi suunniteltuja ateriakokonaisuuksia. Ainoa huono puoli oli, että ne oli tarkoitettu aina kahdelle ja minä kun olin reissussa yksin.

China Townista löytyy kiinalaista ruokaa joka tavalla

Liverpool Streetin aseman lähettyvillä pidetään valtavat Petticoat Lane markkinat. Siellä pääsin maistelemaan indonesialaista ruokaa. Noodelit olivat paksuja ja makeahkossa kastikkeessa. Ajattelin lämmöllä Plan kummityttöämme Itä-Timorissa nautiskellessani tätä eksoottista annosta.

Yksi rakkaimmista matkustusmaistani on Espanja. Ihanista Espanjan mauista pääsee nauttimaan myös Lontoossa. Leicester Squarin lähellä on yksi parhaista espanjalaisravintoloista. Aivan mielettömän hieno tunnelma, upeita tapaksia, hyvää viiniä eikä edes kovin kallista. 


Espanjalaisherkkuja Lontoossa

Monenlaiset intialaiset ja japanilaiset herkut odottavat Lontoossa. Myös italialaisia ravintoloita on joka lähtöön avaran tyylikkäistä trendiravintoloista pieniin tunnelmallisiin ruutupöytäliina- paikkoihin. Kuuma lasagne maistuu erinomaiselta punaviinin kanssa kylmänä sadepäivänä, joita Lontoossa tuntuu riittävän.

Perienglantilaisesta pubiruuasta on myös monentasoisia versioita olemassa. Pahimmillaan lautasella komeilee liikasuolainen täytetty piirakka vihreiden herneiden ja ruskean kastikkeen kanssa. Löysin oman piirakkani sisältä sileää vauvanruokaa muistuttavaa lihamössöä. Tyttäreni taas söi vetistä löysää pakastekalaa paksujen nahistuneiden ranskalaisten kanssa. Annos oli pohjanoteeraus fish&shipsista.

Parhaimmillaan viihtyisässä ja siistissä pubissa kannetaan eteen suussa sulavaa paistettua possua tai lammasta. Palvelu on hyvää ja hinnat kohtuullisia. Kyytipojaksi pubissa tulee ensimmäisenä mieleen tilata olutta, mutta aivan hyvin ruuan kanssa voi pubissakin juoda hyvää viiniä. Lämmöllä muistelen Liverpool Street aseman lähistöllä sijaitsevan Greene King pubin tarjontaa huippuystävällistä henkilökuntaa, maukasta ruokaa ja erinomaista viiniä. 
Greene King pub on vailla vertaa siisteydessä,
palvelussa ja ruuan maukkaudessa

Erilaisilta markkinoilta ja toreilta saa monesti hyvää ruokaa erinomaisella hinnalla. Ainakin kreikkalainen pikaruokapaikka on jäänyt mieleeni. Se oli muistaakseni Notting Hillissa Portobello Roadin markkinoiden aikaan. Joulun tienoilla joka paikassa oli joulutoreja, joista saattoi ostaa saksalaisia makkaroita ja englantilaista mulled winea. 

Mulled Wine kirsikoilla Lontoon joulutorilta

Lontoossa on myös koettava Afternoon tea. Parhaimmillaan se on jossain upeassa vanhassa hotellissa. Pianomusiikista nauttien teehetki voi venyä parinkin tunnin mittaiseksi. Vastapaistetut kotitekoiset sconssit ovat aivan ehdottomia. Usein tarjoiluun kuuluu myös suolaisia leipiä ja monelaista makeaa herkkua. Kalleimillaan afternoon tea maksaa hyvinkin £50 /henkilö. Halvemmallakin pääsee varsinkin jos katselee tarjouksia netistä jo etukäteen. Esimerkiksi http://afternoontea.co.uk/ on hyvä paikka vertailla hintoja bongailla tarjouksia. Pöytä kannattaa yleensä aina varata etukäteen. Useimmiten teelle vaaditaan myös siistiä pukeutumista. 


Afternoon Tea tuo hymyn huulille

Yhdellä reissulla missasin afternoon tea jutut ihan totaalisesti. Viimeisenä iltana kuuden aikaan istuin lähimpään kahvilaan ja ajattelin tilata edes teetä lievittääkseni pahinta pettymystä. En vaivaantunut kahvilan risaisista penkeistä vaan pyysin pannullisen teetä. Se oli hyvää ja höyryävää, joten ajattelin tilata kakkupalan sen kaveriksi. Keskustelu tarjoilijan kanssa sujui kutakuinkin näin:

”Haluaisin tilata jotain ihanaa kakkua teen kanssa”
”Vai niin, minkähän laista kakkua tarkoitat?”
”Juustokakku on parasta, otan sitä”
”Sitä ei ole”
”No okei, otan suklaakakkua”
”Ei ole sitäkään enää”
”Tiramisukin on hyvää, saanko sitten sellaisen”
”Sekin on loppu”
”No mitä teillä sitten on? Voinko tulla katsomaan valikoimaa?”

Valitsin valkosuklaakakun, joka näytti erittäin herkulliselta. Valitettavasti maku ei ihan noussut ulkonäön tasolle. Ei se kakku nyt pahaakaan ollut, mutta ei oikein hyvääkään.

Eräällä reissulla etsimme minun toivomuksestani mieheni kanssa afrikkalaista ravintolaa. Sellainen löytyikin King’s Cross aseman läheisyydestä. Minulle afrikkalaisessa ravintolassa syöminen oli tuttua jo Berliinin matkaltani, mieheni ilme taas oli näkemisen arvoinen, kun ruoka tuotiin hänen eteensä. Lopulta kuitenkin nautimme molemmat käsin syömisen ja eksoottisten makujen luomasta intensiivisestä tunnelmasta suunnattomasti. 
Ilmeellä afrikkalaisessa ravintolassa


Kylläpä hyvien ravintoloiden nimet ja sijainnit ovat unohtuneet mielestäni. Haluaisin antaa täsmällisempiä vinkkejä hyvistä ruokapaikoista ja elämyksistä maukkaan ruuan parissa. Onneksi nousemme tyttäreni kanssa huomenna aamulla lentokoneeseen, joka vie meidät Lontooseen. Sitten voin päivittää näitä ruokajuttuja suoraan paikanpäältä käsin tai ainakin heti reissumme jälkeen.

Toivottavasti ehdimme tällä reissulla tutustumaan myös aikaisemmin väliin jääneisiin kohteisiin. Yritämme ainakin vierailla National Galleryssa, British Museumissa ja National History Museumissa. Ehkäpä näemme myös Michael Jackson musikaalin. Päivitän uusia juttuja tänne jollakin aikataululla. Laittakaa toivomuksia siitä mitä meidän tulisi tehdä paikan päällä ja kertoa sitten kokemuksistamme.

Lisää juttua Lontoosta seuraavassa osassa Vielä kerran Lontoo 
Aiemmin ilmestynyt "Englanti Ehtymätön Runsaudensarvi" -sarjan
osa 1 Yksin vaan ei yksinäisenä Cambridgessa
osa 2 Lontoon Taika

2 kommenttia:

  1. Voisitko kertoa seuraavaksi edullisista "hyvistä" majapaikoista Lontoossa ja jokunen hintaesimerkki mukaan jos löytyy? Me vanhapari suunnittelemme matkaa eka matkaa Lontooseen

    VastaaPoista
  2. Itse pidän tärkeimpinä kriteereinä hotellia valitessa siisteyttä, sijaintia ja omaa kylpyhuonetta.Mutta itselleen hyviä ja edullisia hotelleja kannattaa etsiä lukemmalla käyttäjien arvioita netissä. Esim. booging.com on hyvä paikka varata ja verrata hotelleja.

    Lontoossa on monta hyvää sijaintia hotellille. Yleensä on hyvä, jos hotelli on lähellä metroasemaa. Me majailemme juuri nyt Westbury nimisessä hotellissa Earl's Court metroaseman lähellä. Tämä on ihan perussiisti paikka aamiaisella. Huone on kyllä todella pieni ja aamiainen melko yksinkertainen. Hinta on alle 100 euroa/yö kahdelta hengeltä.Ja huoneessa on oma kylpyhuone.

    Lue myös Lontoon Taika jutusta lyhyitä kuvauksi muutamasta eri Lontoon alueesta saadaksesi lisää vinkkejä! Toivottavasti sopiva hotelli löytyy ja nautitte Lontoon matkasta. Ainakin täällä on kaikki edellytykset siihen.

    VastaaPoista