lauantai 31. toukokuuta 2014

¡Viva España! – Madrid Valloittaa osa 2 – Ensitunnelmia ja Kohtaamisia

Aamulla nukuin pitkään. Huone oli illalla todella kuuma ja pyörin pitkään sängyssä saamatta unta. Aamuyöllä armollinen viileys laskeutui huoneeseen ja sain viimein unen päästä kiinni. Herättyäni lähdin viivyttelemättä kaupungille. Kaikki kylpi kirkkaassa auringonpaisteessa ja ilma suorastaan väreili lämpöä. Miten ihanaa olikaan kävellä rauhassa nautiskellen ilman tarkkaa määränpäätä. Päätin syödä aamiaista vasta sitten, kun sopivan näköinen aamiaispaikka osuisi kohdalle. Sitä ennen löysin itseni Kuninkaan Palatsilta. 


Kuninkaan Palatsi sijaitsee aivan Madridin keskustassa

Palatsin ympäristö ja koko Madrid on siisti ja hyvinhoidettu

Palatsin puutarhassa puut on leikattu geometrisesti


Espanjan kuninkaan virka-asunto näytti vaikuttavalta. Kiertelin hetken sen puutarhassa, jossa puutkin oli leikattu geometrisesti kauniiseen muotoon. Yleisvaikutelma sekä palatsilla että kaupungilla kävellessäni oli siisti. Paikallisia ihmisiä oli hauska seurailla. Kuuntelin huumaantuneena heidän espanjankielistä puhettaan. Silloin päätin, että haluan oppia puhumaan espanjaa.

Lämpötila oli kohonnut jo todella kuumaksi. Onneksi näin edessäni pienen varjoisan terassin, jonne päätin mennä aamiaiselle. En edes miettinyt muita vaihtoehtoja. Halusin viimein maistaa churroja, joista olin kuullut paljon hyvää. Rasvaiset munkkitangot tuotiin eteeni appelsiinimehun ja paksun kaakaon kanssa. Kaakao muistutti enemmän suklaavanukasta ja oli mielestäni hiukan liian makeaa. Churrot sen sijaan maistuivat taivaalliselle.

Madridissa riittää terassiravintoloita

Paksun kaakaon kanssa nautitaan rasvaisia munkkitankoja.
Tämän kuvan leivonnaisten nimi on Porras. 

Churrot näyttävät tältä


Istuskelin pitkään aurinkovarjon alla ja nautin kaupungin tunnelmasta. Hento tuulenvire kantoi nenääni monenlaisia tuoksuja. Kahvi, kuuma asfaltti, croissant, pakokaasu, partavesi ja monet muut tuoksut sekoittuivat keskenään ja muodostivat Madridin ominaistuoksun. Olen palannut Madridiin monesti tuon ensimmäisen matkani jälkeen ja aina tuo tuoksu saa hymyn huulilleni.

Halusin imeä kaupungin tunnelmaa lisää itseeni ja lähdin taas kävelemään. Kävelin vanhan kaupungin pääaukiolle Plaza Mayorille. Siellä terassiravintolan sisäänheittäjät yrittivät houkutella huutelemalla asiakkaita. Terassien aurinkovarjot suihkuttivat säännöllisin väliajoin vesihöyryä viilentämään kuumaa ilmaa. Taiteilijat kauppasivat taulujaan ja lapset kirmailivat suurella aukiolla.

Plaza Mayorin kulmilla on paljon taulukauppiaita

Vanhan Madridin keskus on suuri Plaza Mayor

Kuumuudesta huolimatta aukiolla on aina ihmisiä


Jatkoin matkaa ja saavuin Huertasin kaupunginosaan. Pieneltä Plaza Jacinto Benavente aukiolta löytyi oikein viimeisen päälle churreria. ”Sinne täytyy mennä huomenna aamiaiselle”, ajattelin. Kävelin vielä pikkumatkan tunnelmallista vanhaa katua pitkin piskuisen Plaza del Ángel aukion ohi ja saavuin suurelle aukiolle. Se oli ihan täynnä päällekkäin pinottuja terassituoleja. ”Täällä taitaa olla illalla kunnon syömingit”, päättelin ja painoin paikan nimen Plaza de Santa Ana mieleeni. 

Madridin kaupungin kokonaiskuva alkoi pikkuhiljaa hahmottua mieleeni. Kävelyä kaupungilla ei vain voita mikään. Seuraavaksi suuntasin katsomaan miltä Puerta del Sol, jossa olin pyörähtänyt jo myöhään edellisenä ilta, näyttää päivänvalossa.

Plaza Jacinto Benaventella on suuri churrokahvila

Puerta del Sol aukiolta lähtee joka suuntaan ostoskatuja

Espanjassa tehdään paljon kenkiä eikä valinnan varasta ole pulaa


Jotenkin ihmeellisesti onnistuin valitsemaan kadun, joka oli ihan täynnä kenkäkauppoja. Ensimmäisten ohi kuljin urheasti, olinhan jo etukäteen ajatellut, että tällä matkalla en sorru turhiin ostoksiin. Katu kuitenkin jatkui ja jatkui. Minusta alkoi entistä enemmän tuntua, että jossain kaupassa on syytä käydä sisällä ihan vain katselemassa tarjontaa. Ja johan alkoi löytyä tarpeellisia juttuja. Huomasin pian ajattelevani, ”Pehmeät matalat nahkapistokkaat on oltava jokaisella, joka kävelee näin paljon kaupungilla.” Ja samalla kävelin jo kassaa kohti uusien kenkien kanssa. No se on kyllä tunnustettava, että niistä kengistä oli todella pitkään iloa.

Tyytyväisenä ostoksiini pääsin viimein Puerta del Solille. Katselin pitkää jonoa jäätelökioskille, mutta päätin jatkaa matkaa. Valitsin kuljettavaksi yhden säteittäin Solilta lähtevistä kaduista. Aloin olla jo virkistyksen tarpeessa, joten istahdin pienelle terassille. Tilasin veden lisäksi sangriaa ja sen mukana pöytään tuotiin vihreitä oliiveja ja pieni suupalan kokoinen leipä. Espanjassa on hyvin yleistä saada tilatun juoman mukana jotain pientä naposteltavaa maksutta. En ollut aiemmin erityisemmin välittänyt oliiveista, mutta kuumana päivänä pitkän kävelyn jälkeen niiden suolaisuus tuntui erittäin hyvältä. Ennen kuin huomasinkaan, olin popsinut koko lautasen tyhjäksi. 

Juoman kanssa tuodaan pöytään usein jotain naposteltavaa.
Vihreät oliivit maistuvat taivaalliselta kuumana päivänä.

Chuekan aukio

Virkistävän tauon jälkeen halusin käydä vielä katsomassa, miltä näyttää Madridin boheemi kaupunginosa Chueka. Tunnelma muuttui kertaheitolla. Chuekassa vastaan voi kävellä melkein millainen ilmestys tahansa. Siellä asuu myös paljon homoseksuaaleja. Luovuus tuntui pursuavan ulos pienistä putiikeista ja ravintoloissa tarjoiltiin uskomattoman edullisia ateriakokonaisuuksia lounaaksi. Ehdin juuri ja juuri tilata ennen lounasajan päättymistä. Menu del día maksoi alle 10 € ja siihen kuului alku-, pää- ja jälkiruoka. Espanjankieltä taitamattomana jouduin tyytymään arvailuun. Sen verran ymmärsin, että salada on salaatti ja pollo tarkoittaa kanaa. Ihan hyvän kokonaisuuden nautin. Ei kyse ihan gourmet ruuasta ollut, mutta hinnan ja laadun suhde oli erinomainen.

Illalla lähdin uudelleen kävelemään. Madrid on parhaimmillaan, kun aurinko on laskenut ja kuumuus vaihtuu lempeäksi lämmöksi. Kaupunkilaiset pukeutuvat iltaa varten ja kaikki tuntuvat olevan hyvällä tuulella. 

Olin syönyt päivällä niin tukevasti, että halusin vain jotain pientä iltapalaa. En kuitenkaan voinut vastustaa houkutusta lähteä katsomaan miltä päivällä bongaamaani Plaza de Santa Ana näyttäisi iltavalaistuksessa.

Plaza de Santa Ana aukion rakennus on valaistu kauniista


Tuolipinot oli levitelty ravintoloiden eteen ja tarjoilijat kiisivät pöytien ja keittiön väliä. Kaikki paikat tuntuivat olevan täynnä ja iloinen puheensorina täytti ilman. Aukion viereinen rakennus hehkui kauniin vaalean lilana valaistuksen ansiosta ja katusoittajat viihdyttivät terasseilla ruokailevia ihmisiä.

Olin jo kääntymässä pois, kun huomasin nuoren parin nousevan pöydästä. ”Nyt on oltava nopea”, ajattelin ja onnistuin saamaan pöydän itselleni. Tilasin tonnikalasalaattia ja ihastelin jälleen espanjalaisten intensiivistä tapaa viettää aikaa oman seurueensa kanssa. 

Aivan läheltä kuulin jotenkin tutun äänen. Eikä kestänyt kauaakaan, kun huomasin viereisessä pöydässä espanjalaisen näyttelijän. Tunnistin miehen lopullisesti hänen naurustaan. Lähellä istuva pariskuntakin oli huomannut kuuluisuudenn ja osoitteli sinne haltioituneena.

Koko Espanja-innostukseni on saanut alkunsa, kun seurasin Perhelääkäri ja Serranon Perhe-sarjoja telkkarista. Molemmissa näyttelee sama mies Antonio Molero. Siinä hän istui oman seurueensa kanssa aivan lähelläni. Punainen lippis oli vedetty syvälle päähän, mutta tutusta naurusta, hymystä ja eleistä ei voinut erehtyä. En kehdannut häiritä seurueen ruokailua, joten vilkuilin pöytään vain ohimennen. Kohtaaminen sai kuitenkin oloni entistäkin iloisemmaksi. Madrid tuntui näyttävän ainoastaan hyviä puolia ensimmäisen illan huonojen kokemusten jälkeen.

Kirjoitin päiväkirjaani kynä savuten, kun kuulin kohteliaan pyynnön. ”Onko tässä vapaata?”, kysyi vanhempi espanjalaismies. Nyökkäilin vastaukseksi ja viittoilin häntä istumaan alas. Mies mutisi englanniksi, että hänen jalkansa ovat niin huonossa kunnossa, ettei hän pysty seisomaan pitkiä aikoja. 

Hymyilin ja ilmoitin, että on mukavaa saada seuraa. Mies kysyi ensimmäiseksi tärkeimmät kysymykset. Mistä olet kotoisin ja mikä on nimesi? Sitten olimmekin jo tuttuja ja saatoimme keskustella kaikista asioista. Ihmettelin hänen hyvää englantiaan ja sain tietää, että mies oli matkustellut paljon nuoruudessaan. Hän oli asunutkin jonkin vuoden Amerikassa. 

Pappa oli todella hauskaa seuraa. Hän tiesi paljon asioista. Juttelimme maailman politiikasta ja Suomen historiasta. Hän tiesi jopa suomen kielen juurista. Kuulin mielenkiintoisia tarinoita elämästä Espanjassa. Herrasmiehenä hän olisi tarjonnut minulle juotavaakin, mutta päätin kuitenkin lähteä nukkumaan. Kaikkein hurmaavinta oli, kun lähtiessäni mies nousi ylös huonoille jaloilleen ja vaihdoimme kevyet poskisuudelmat. Täytyy sanoa, että kahden päivän jälkeen olin jo korviani myöten rakastunut Madridiin.

Olen aikaisemmin kirjoittanut Espanjasta seuraavat jutut

Madrid valloittaa 1 Ensitunnelmia ja Kohtaamisia 

ja juttusarjan Kataloniaa kahdessa viikossa:
osa1 – Salou ja Port Aventura
osa2 - Salou, Tarragone ja Reus
osa3 - Barcelona
osa4 - Kataloniasta Andorraan ja iltaristeilylle

2 kommenttia:

  1. Koska tulee lisää luettavaa?! Kovasti odotellaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuinka kiva kuulla, että odotat lisää luettavaa. Lupaan kyllä jollain aikataululla kirjoittaa taas. Valitettavasti juuri nyt kaikki aikani menee ns. oikeisiin töihin. Toivottavasti jaksat vielä odottaa :)

      Poista