maanantai 25. syyskuuta 2017

Afrikka – Seikkailuista Suurin – osa 5 Route 62 Etelä-Afrikka

Ensimmäisen kokonaisen päivän jälkeen istuimme Sammy-kuormurin huomassa syömässä kokkimme ja matkanjohtajamme Prestonin valmistamaa ruokaa. Se maistui taivaalliselle. Opettelimme samalla toistemme nimiä. ”Perheeseemme” kuului brasilialainen pariskunta, kolme hollantilaista nuorta miestä, kolme saksalaista nuorta naista, saksalainen iäkkäämpi pariskunta ja sveitsiläinen nainen. Matkanjohtaja ja kuormurin kuljettaja olivat eteläafrikkalaisia ja saksan kielen tulkki saksalainen. Ilta oli pimeä ja viileä. Olo oli kuitenkin hyvä ja jopa astioiden tiskaaminen tuntui mukavalta puuhalta työstressien jälkeen.

Preston toimi paitsi matkanjohtajana niin myös kokkina.
Hän loihti meille mitä mainioimpia herkkuja lähes joka ilta.


Olimme jo ehtineet kokea yhdessä vaikka mitä. Ekana päivänä kävimme tutustumassa Kapkaupungissa Langa slummiin ja osallistuimme illalla Paarlissa viininmaisteluun. Viinit ovat erinomaisia Etelä-Afrikassa. Söimme viinin lisäksi hyviä paikallisia juustoja.

Näissä mahtavissa puitteissa maistelimme viinejä ja juustoja

Ensimmäinen aamu safarilla valkeni kauniina Paarlissa

Herättyämme hienosta majapaikastamme ja syötyämme siellä ruhtinaallisen aamiaisen, lähdimme Sammy-kuormurin kyydillä ajelemaan Route 62 pitkin Oudshoorniin. Route 62 on Etelä-Afrikan vastine USA:n Route 66:lle. Jos tykkäisin tai uskaltaisin ajaa moottoripyörällä, haluaisin varmasti ajaa tuon 850 km pitkän mahtavia vuoristomaisemia halkovan reitin Kapkaupungista Port Elisabethiin. Onneksi pääsimme taittamaan siitä osan itseasiassa yli 350 km Sammyn kyydissä.

Route 62 on mahtava 850 km pitkä reitti upeissa maisemissa Etelä-Afrikassa


Matkan varrella on mitä erilaisempia ruokapaikkoja


Nämä pojat ihastuivat ikihyviksi saatuaan spinnerin tuliaisina Suomesta

Pysähdyimme matkalla legendaariseen Ronnien Sex Shopiin. Nimestään huolimatta kyse ei ole seksikaupasta vaan pubista. Sinne on vuosien aikana jätetty satoja naisten rintaliivejä ja alushousuja. Tuhannet vierailijat ovat kirjoittaneet terveisiään seiniin, pöytiin ja tuoleihin. Paikkaa kutsutaan Etelä-Afrikan oudoimmaksi pubiksi. Pubissa on tarjolla ruokaa ja juomaa. Paikassa on myös mahdollista majoittua, jos tuli juotua liikaa olutta.


Ronnies sex shop on hyvin erikoinen pub Route 62 varrella

Motoristit käyvät mielellään Ronniella

Halutessaan baariin voi jättää alusvaatteensa tai kirjoittaa tervehdyksensä seinään

Viimeisenä pysähdyksenä ennen majapaikkaamme vierailimme Highgate-strutsitilalla. Se ylitti kaikki odotukseni. Meillä oli erittäin mukava kierros siellä viihdyttävän ja paljon asioista tietävän oppaan johdolla.

Aloitimme strutsien syöttämisellä. Se oli pelottavaa. Ne nokkivat todella kovalla voimalla maissin siemeniä kädestä. Purra ne eivät kuitenkaan voi, sillä niillä ei ole hampaita. Oppaamme kertoikin, että niiden on syötävä jopa puoli kiloa kiviä päivässä. Kivet vatsassa jauhavat syödyn ruuan pienemmäksi. Samasta syystä hän pyysi meitä riisumaan sormukset, suuret korvikset ja muut kiiltävät esineet ennen lintujen syöttämistä. Ne kuulemma suorastaan himoitsevat kiiltäviä esineitä. Myös pienemmät linnut syövät hiekkaa tai kiviä saadakseen ruuan hienonnettua.

Uros strutsit ovat väritykseltään mustavalkeita

Naaraiden väritys on ruskean harmaa

Strutsin munat ovat valtavan kokoisia. Yhdestä munasta voi valmistaa aamiaista ainakin 18 henkilölle. Tosin siihen on varattava aikaa, sillä munan keittäminen kestää kaksi tuntia. Osa munista on hedelmällisiä, mutta kaikki eivät ole.

On aika erikoista, että strutsien maailmassa nimenomaan urokset huolehtivat munien hautomisesta paljon enemmän kuin naaraat. Naaraat ovat jopa välinpitämättömiä ja uroksen on huolehdittava, että munien lämpötila pysyy sopivana. Pääsimme todistamaan tätä ihan käytännössä.

Opas hätisti hautovan uroksen ylös munien päältä. Se jäi katselemaan kauempaa hyvin hermostuneena, kun me ihastelimme munia. Opas vakuutti, että munat kestävät ihmisen painon, kun niiden päälle astuu varovasti. Melkein kävi sääliksi isästrutsia, kun se joutui katselemaan meidän kävelemistä sen munien päällä. Naaras vain kaiveli välinpitämättömänä nokallaan maata. Onneksi opas oli mukana, sillä strutsi voi satuttaa pahasti ja jopa tappaa ihmisen potkaistessaan terävällä kynnellä

Uros pälyili kauempaa kun me ihastelimme sen hautomia munia
Strutsin nahasta ja höyhenistä tehdään monenlaisia käyttö- ja koriste-esineitä

Kun muistelimme illalla nuotion ja hyvän ruuan äärellä päivän kokemuksia, tunsimme kaikki, kuinka ryhmähenkemme alkoi voimistua ja meistä oli tulossa perhe parin viikon ajaksi, kuten matkanjohtajamme halusikin.

Safariseikkailu jatkuu seuraavassa osassa.


Olen julkaissut aikaisemmin Afrikka - Seikkailuista Suurin - sarjassa:

osa 3 Hermanus Etelä-Afrikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti