tiistai 3. huhtikuuta 2018

Afrikka – Seikkailuista Suurin – osa 11 Lohikäärmevuoret, Durban ja safarin lopetus


Aamulla oli aika aloittaa pitkä matka takaisin Etelä-Afrikkaan ja heittää jäähyväiset Lesotholle. Ensin oli tiedossa taas kunnon annos ”afrikkalaista hierontaa”, kun ajoimme samaa pomppuista hiekkatietä takaisinpäin. Käsite ”afrikkalainen hieronta” on yleinen koko Afrikassa tai ainakin se tunnettiin niissä kaikissa 11 maassa, jossa minä vierailin. Kyse on siis auton kyydissä istumisesta hyvin pomppuisella tiellä.

Rajamuodollisuudet sujuivat hyvin. Loppumatkan ajelimme sujuvasti hyväkuntoisia asfalttiteitä pitkin. Etelä-Afrikka on kaunis. Välillä katselimme auringonvalon muodostamia ”timantteja” järven pinnalla. Välillä haukoimme henkeämme mahtavien vuorten noustessa korkeuksiin molemmin puolin tietä. Illan pimetessä saavuimme majapaikkaamme Lohikäärmevuorille.

Pomppuisen tien jälkeen ajelimme taas sileitä asfalttiteitä
kauniissa Etelä-Afrikassa.


Välillä ihastelimme järvimaisemia

Illan pimetessä matkanjohtajamme ja kokkimme
Preston grillaili meille hyvää ruokaa.


Vaikka ilta oli ollut todella viileä, valkeni aamu aurinkoisena ja lupasi lämpöä päivään. Se oli hyvä, sillä olimme lähdössä kevyelle kävelyvaellukselle vuorille. Mukaan lähtivät myös paikallisoppaat kertomaan kasveista, eläimistä ja ikiaikaisista kalliomaalauksista.

Kaunis päivä, ihana ympäristö ja mahtavat ihmiset ympärillä saivat hyvälle tuulelle. Keväinen luonto oli heräilemässä uuteen loistoonsa ja kävely tuntui hyvältä edellisen päivän autossa istumisen jälkeen.

Lohikäärmevuoret ovat yli 1000 km pitkä vuorijono Etelä-Afrikan, Lesothon ja Swazimaan alueella. Korkein huippu kohoaa yli 3,6 kilometriin. Alueella on paljon San-ihmisten tekemiä kalliomaalauksia, joista useat ovat jopa tuhansia vuosia vanhoja.


Majapaikassamme toimi wifi ainoastaan vastaanoton läheisyydessä. Niinpä minäkin istuin ulkona portailla vielä iltamyöhäisellä ladaten matkakuulumisiani nettiin. Aika kului nopeasti ja pian kuulin iloista puheen sorinaa safariperheemme nuorison palatessa paikallisesta baarista. He istuivat seurakseni rappusille. Yhtäkkiä tunsin jonkun vilahtavan jalkojemme alta. En ollut varma, mikä se oli. Hollantilainen Nicky kuitenkin väitti kivenkovaan, että kyseessä oli rotta. Pelkkä epäilys riitti minulle. En halunnut istua enää portailla. Vaikka yleisesti ottaen tykkään eläimistä, ovat rotat aivan erityisen vastenmielisiä.

Aamulla olo oli hiukan haikea. Olihan kyseessä viimeinen päiväni tämän safariperheen kanssa. Matkalla Durbaniin pysähdyimme Nelson Mandelan muistomerkillä. Se on pystytetty paikalle, jossa hänet vangittiin 5.8.1962. Hän oli poliittisena vankina 27 vuotta. Kävelimme kuvainnollisesti ”pitkän tien vapauteen” ja tutustuimme näyttelyyn, joka kertoi tuon upean miehen elämästä ja elämäntyöstä. Hän on kyllä ihmeellinen esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun on uskoa, tahtoa ja taitoa vaikuttaa asioihin.

Nelson Mandelan muistomerkillä voi
kuvainnollisesti kävellä pitkän tien vapauteen.

Muistomerkki on tehty 50 teräspalkista, jotka ovat 8-10 metriä korkeita.

Noin 100 metriä korkea Howick vesiputous on
toiselta nimeltään KwaNogqaza.
Se tarkoittaa paikkaa, jossa on pitkä yksilö.


Matkaa viimeiseen määränpäähämme Durbaniin ei ollut enää paljoa. Pysähdyimme vielä ihastelemassa Howick vesiputousta. Piipahdin siellä sijaitsevassa turistitoimistossa. Siellä myytiin käsinmaalattuja kauniita kaksiosaisia kortteja. Sain ajatuksen, että ostan kortin kaikille ihanan safariperheeni jäsenille. Niin tein ja kirjoitin jokaiseen korttiin muutaman sanan yhteisestä reissustamme pienellä henkilökohtaisella twistillä jokaiselle erikseen.

Durbanissa kävelimme vielä yhdessä illalliselle. Meren aallot kuohuivat rantatien vieressä ja toivat lämpimiä tuulahduksia kasvoillemme. Durban on Etelä-Afrikan kolmanneksi suurin kaupunki ja se sijaitsee lämpimän Intian valtameren rannalla. Tuoksut ja tunnelmat ovat hyvin erilaisia kuin viileän Atlantin rannalla sijaitsevassa Kapkaupungissa. Durban ei vedä vertoja Kapkaupungin kauneudelle, mutta kyllä siellä on jotain eksoottista tunnelmaa. Ainakin kaupungissa asuu koko Etelä-Afrikan suurin intialaisväestö. Durbanissa ei ole hyvä liikkua yksin ainakaan illalla tai muualla kuin leveällä rantakadulla. Meitä oli iso ryhmä, joten ongelmia turvallisuuden kanssa ei ollut.
Maistelimme paikallisessa ravintolassa afrikkalaisia ruokia. Pap-maissipuuro, haudutetut kasvikset ja monenlaiset lihat olivat jo tuttuja ennestään. Hyvältä ne maistuivat edelleen ja nyt tutustuin myös hiukan eksoottisempiin ruokiin. Ei minusta ainakaan ensi yrittämällä tullut suurta vatsalaukun tai muiden perinteisten sisäelinruokien ystävää.

Seura oli kuitenkin erinomaista. Tulin itsekin vielä paremmalle tuulelle, kun näin ihmisten iloiset ilmeet annettuani heille kortit värssyineen. Sanoin, että annan ne siksi, koska olen Suomesta ja myös Joulupukki on Suomesta. Tulin siis samalla vieneeksi hyvää Suomi-kuvaa maailmalle.

Illallisen jälkeen koko safariperhe lähti saattamaan minua hotellilleni. He kaikki olivat hotellissa, josta jatkaisivat safaria seuraavana päivänä. Minä taas olin varannut eri hotellin itselleni. Ilokseni koko porukka lähti saattamaan minua hotellilleni. Halasin vielä kaikkia haikeana, mutta iloisena saatuani niin monta uutta ystävää. Osan safariperheeni jäsenistä kanssa pidän vieläkin säännöllisesti yhteyttä.

Durban kuvattuna pitkän laiturin päästä.

Durbanissa tuulee usein

Seuraavana päivänä aamiaisella katselin ikkunasta rantakadulle ja merelle. Aurinko paistoi ja tuuli heilutteli palmuja. Aallot pauhasivat vaalealle rantahietikolle ja ihmiset kävelivät rantaan rakennettuja laitureita pitkin ihastelemaan aavaa merta. Mietin hiukan jännittyneenä, millaisiin seikkailuihin päätyisin tulevien viikkojen aikana. Olihan Afrikan matkaani vielä yli kaksi kuukautta jäljellä.

Iltapäivällä lensin Johannesburgiin. Siellä meno oli rauhallista, koska halusin hoitaa juoksevia asioita ja rentoutua ennen tulevia safareita. Pyykinpesun ja laskujenmaksun lomassa ehti kyllä tapahtua kaikenlaista. Kerron niistä lisää sitten seuraavassa osassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti